Nic nie stoi na przeszkodzie, by w domowym warsztacie przyciąć blachę z nierdzewki do pożądanego kształtu, zgiąć ją pod odpowiednim kątem czy nawiercić w niej otwory. Pamiętaj jednak o tym, by nie działać szybko i pochopnie! Sprawdź, jakie błędy często popełniają osoby niedoświadczone – i naucz się ich unikać!
Niewłaściwie dobrany rodzaj stali – trudności w obróbce
Nie zawsze wskazany będzie wybór stali o jak największej wytrzymałości. Ten parametr wpływa również na twardość materiału – najbardziej wytrzymałe stale ferrytyczne są trudne do obróbki przy użyci narzędzi warsztatowych. Podobnie jest w przypadku stali węglowej, mało plastycznej, stawiającej opór przy gięciu, przycinaniu czy spawaniu.
Najlepsza do obróbki w warunkach warsztatowych jest stal austenityczna, w szczególności jej gatunki AISI 304 (1.4301) i AISI 316 (1.4401). To ciągliwy, łatwo poddający się wpływowi narzędzi, a jednocześnie odporny na korozję materiał.
Tu znajdziesz szeroki wybór łatwych w obróbce blach z nierdzewki: https://ulamex.com.pl/blacha-nierdzewna-i-kwasoodporna
Zastanów się także, czy dobrym wyborem w Twoim przypadku będzie stal ocynakowana. Jest tańsza od blachy z nierdzewki, odporna na korozję, ale ma swoje ograniczenia, jeśli chodzi o obróbkę. Ze względu na obecność na powierzchni warstwy ocynku jej spawanie jest niebezpieczne i lepiej nie wykonywać go w domowych warunkach. Przed inną obróbką należy usunąć warstwę ochronną z miejsca skrawania czy cięcia. Po wykonaniu prac należy także zabezpieczyć obrobioną powierzchnię, np. przy pomocy farby cynkowej.
Zbyt szybkie działanie: brak przygotowania stali do obróbki
Unikając prac przygotowawczych, wcale nie przyspieszysz procesu obróbki. Możesz za to sprawić, że będzie mniej efektywny: obrobiona powierzchnia będzie nierówna i narażona na uszkodzenia.
Przygotowanie do obróbki to etap, którego nie powinno się pomijać – zwłaszcza że takie prace można wykonać łatwo i szybko. Chodzi przede wszystkim o pozbycie się zanieczyszczeń z powierzchni blachy z nierdzewki. Odciski palców, kurz, drobne zanieczyszczenia usuniesz przy pomocy wilgotnej ściereczki lub gąbki z odrobiną detergentu. Pamiętaj, by po takim czyszczeniu wytrzeć powierzchnię do sucha.
Szczególnie szkodliwe przy spawaniu czy innej obróbce stali są plamy tłuszczu, ślady rdzy czy farby. Aby je usunąć, trzeba nieco więcej wysiłku. Powierzchnię blachy oczyścisz przy użyciu specjalnych odtłuszczaczy, a także szczotki drucianej lub papieru ściernego. Na koniec usuń drobinki rdzy i inne zanieczyszczenia, które pozostały po czyszczeniu.
Nieodpowiednia temperatura – częsta przyczyna pęknięć
Jeśli poddajesz stal obróbce cieplnej, zachowaj szczególną ostrożność. W warunkach warsztatowych masz ograniczone możliwości hartowania stali. Zdarzają się osoby, które próbują wykonywać taką obróbkę przy użyciu palnika gazowego czy kuchenki, ale takie domowe metody nie są zalecane. Otwarty ogień w takich warunkach działa zbyt szybko, co może prowadzić do pękania stali i zwiększenia jej kruchości.
Na utrzymanie odpowiedniej temperatury uważaj także przy korzystaniu z elektronarzędzi. Zbyt długie cięcie stali pilarką czy mocne dociskanie szlifierką może prowadzić do miejscowego przegrzania materiału. Efekt będzie taki sam jak przy nieprawidłowym hartowaniu – pękanie i zwiększona kruchość blachy. Unikniesz tego, robiąc częste przerwy na schłodzenie stali.
Nieprawidłowe korzystanie z narzędzi – możliwe odpryski
Pilarka, szlifierka czy wiertarka mogą ułatwić pracę, ale jeśli będziesz ich używać nieumiejętnie, zniszczą cały efekt. Najczęstszym błędem jest szybka, mało uważna praca: niestaranne prowadzenie narzędzi, zbyt mocne dociskanie, cięcie pod niewłaściwym kątem czy stosowanie zbyt dużej prędkości.
Działając w ten sposób, doprowadzisz do tego, że na przycinanej powierzchni powstaną nierówności, odpryski, a nawet pęknięcia. Aby tego uniknąć, pracuj etapami – krótko, z częstymi przerwami. Używaj odpowiednich narzędzi: tarcz do metalu, odpowiednio ostrych wierteł. Zadbaj także o stabilizację obrabianego materiału, np. przy użyciu imadła.
Pamiętaj – to tylko kilka prostych zasad. Stosuj je, a zachowasz wszystkie cenne właściwości stali, bez strat na jakości!
